Шуменско село се превърна в Биг Брадър. Камери следят за нарушения и разкриват тайни случки от нощния живот. Жителите пък са инструктирани и като следователи сами предотвратяват престъпления.

Идеята е гласувана на селско събрание, а парите са намерени от спонсори. И така видео очи следят какво се случва в трите края на село Велино и на центъра.

Резултатът – драстично намаление на кражбите. Кметът на Велино Димитър Димитров, че почти не била останала безстопанствена къща, в която крадци да не са влизали. Затова решили кардинално въпроса - с видеонаблюдение. 

Хората във Велино са по-спокойни след като са поставени камери
dariknews.bg


Когато апашите разбрали за камерите - набезите им секнали. 

А "очите" имат и друга функция - да дисциплинират населението. Пример за това има случка от скоро. Кметът вижда, че цветята на магазина на центъра са извадени. Ядосва се и пуска записите.

И какво се установява – едно семейство – бабата, дъщерята и двете й деца. Бабата си пие пиенето, дъщерята говори по телефона, а децата вършеят. Викам ги при мене – правя им забележка – ааа не, нашите деца такова нещо не могат да направят. Така ли – я ела да видиш какво се вижда тука, разказва той. 

Хората във Велино са по-спокойни след като са поставени камери
dariknews.bg


И започнали оправданията - Бате Митко, ние не сме ги видели – викам заети сте – единият с бутилката, другият с телефона, укорил ги Димитров. И подействало - защото после доброволно изчистили и засадили цветя.

Камерите помагат не само за предотвратяване на кражбите в селото Велино, но и за пресичане на престъпността в региона.

Като бивш военен кметът Димитър Димитров е инструктирал всички жители – ако забележат съмнителен автомобил или човек – веднага да му се обадят.

Хората във Велино са по-спокойни след като са поставени камери
dariknews.bg


Бай Атанас често сигнализирал кмета за различни съмнителни типове, които търсели причина да влязат в двора на хората - кога под предлог за бакър, кога за ремонт. 

Преди време от полицията в съседната община Каолиново потърсили Димитър Димитров за съдействие - издирвали черен автомобил. На камерите го видели - разчели и номера. 

Оказало се, че са измамници, които взимат капаро за ремонт на покрив и после бягат. Номерът им обаче не минал този път, тъй като ги хванали малко по-късно с помощта на записите

Леля Гинка разказва друга криминална история. 

Хората във Велино са по-спокойни след като са поставени камери
dariknews.bg


Една вечер ме застига едно момче и вика – може ли да ми кажете къде е пътя за Шумен…близо ли е Шумен – викам – не е много близо, далеч е. И после ми подработи – този човек, откъде и къде ще ходи пеша и звъннах на кмета, разказва тя.

Димитър Димитров го настигнал накрая на селото и го закарал вкъщи - да го нахрани и да се стопли. "Почнах да го разпитвам, докато яде, и го засякох, че всяко второ изречение, като повторя въпроса – отива съвсем в друга посока, разказва той. Затова извикал цивилни полицаи, които да дойдат в селото".

"На момчето му викам – намерих ти кола, има мои хора ще пътуват за Шумен. Докарах го до центъра, прехвърлихме го в цивилната кола на полицията. И посред нощ ми се обадиха – кмете, ти знаеш ли какъв престъпник си прибрал у вас…викат ми – той с присъда за убийство, избягал", смее се Димитров и си спомня заглавието във вестника - "Кмет нахрани убиец с кюфтета".

Освен криминални загадки, в селото имало и мистерия около изчезващ хляб. Помощ потърсил селския магазинер.

"Четвърта сутрин, каза, един хляб липсва, проплакал той. Гледали записите и се оказало, че крадецът е куче. Научило се – взема от касетата хляба, изяжда си го в тия храсти и си заминава. За деня си е осигурило храна", смее се Димитров.

Във Велино пък никой не се притеснява, че го наблюдават. Според хората - щом ти е чиста работата, камерите не пречат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.