Издават нов образец на контролния талон за автомобилите, подмяната не е задължителна
Издават нов образец на контролния талон за автомобилите, подмяната не е задължителна / www.10te.bg

Започва издаването на новия образец на контролния талон за автомобилите, като подмяната не е задължителна. Всички новорегистрирани автомобили ще получават документи от новия тип след изчерпване стария образец, информират от ОД на МВР-Шумен.

Очаква се това да стане в следващите два дни, съобщиха от "Пътна полиция"- Шумен. Новите талони са много по-добре защитени от подправяне, има холограми и защитни елементи с мастило, което сменя цвета си.

За останалите шофьори смяната на стария малък талон с нов е по желание срещу 9 лева и няма да бъде необходимо присъствието на автомобила. В новия малък талон, който се състои от две части, присъстват почти всички данни от големия талон -тегло, товароносимост, конски сили и др.

Промяната във вида на единия от документите за колите се наложи заради проблеми с гръцките и унгарските власти. Те изискваха от българските водачи т.нар. голям талон на колата, в който са записани всички технически характеристики на превозното средство. Ако обаче шофьорите не разполагаха с него, което не е задължително нито у нас, нито в повечето държави от ЕС, им се налагаше глоба. Най-често бяха глобявани шофьорите на камиони и собствениците на автомобили, купени на лизинг, тъй като до пълното изплащане на колата големият талон се държи от лизинговата компания.