Интегриран план за градско възстановяване и развитие ще изработи община Търговище
Интегриран план за градско възстановяване и развитие ще изработи община Търговище / DarikNewa.bg, архив

Община Търговище започва изработването на интегриран план за градско възстановяване и развитие. Дейностите са по проект, финансиран от ОП „Регионално развитие", съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Това обяви днес главният архитект на общината Дияна Стефанова, ръководител на проекта.

Да създаде условия за устойчиво развитие на областния център и бизнеса, за привличане на нови инвестиции, както и за намаляване на социалните различия и съхраняване на културната идентичност - е основната функция на документа, поясни заместник-кметът на Търговище Стоян Станчев. Планът ще обхваща периода до 2020 година и ще гарантира право на участие на администрацията, бизнеса и неправителствени организации в проекти за безвъзмездно финансиране от Европейския съюз. Станчев определи проекта като шанс за Търговище.

След широко обществено обсъждане ще бъдат определени три зони за въздействие в социалната и икономическата сфери, както и зона на публични функции. Стойността на проекта е близо 500 000 лв., а срокът за изпълнение - до декември 2013 г.