Готов е докладът за ОВОС на отсечката на автомагистралата до Белокопитово
Готов е докладът за ОВОС на отсечката на автомагистралата до Белокопитово / netinfo
Обществено обсъждане на ОВОС на отсечката от автомагистрала “Хемус” от яз. „Фисека” до разклона на Белокопитово се проведе днес, съобщиха от община Шумен.

В него участваха зам.-кметът по териториално устройство, строителство и екология Иван Йонков, главният архитект на община Шумен Дияна Стефанова, директорът на дирекция “Строителство и екология” Ясен Радославов, специалисти от община Шумен, както и представители на РИОСВ, Басейнова дирекция, инж. Ковачев от Областно пътно управление, инж. Мадлен Райчева от “Пътинвест”, представители на “Автомагистрали “Черно море” и гл. проектант на “Пътпроект” - Варна инж. Вангаров.

Докладът бе представен от инж. Виктор Лебанов от Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”.

На община Шумен бе препоръчан един от вариантите, който минава по-близо до населените места Белокопитово, Градище и Черенча /оцветен в доклада за ОВОС с жълт цвят/. Според експертите не се очаква съществено отрицателно въздействие върху околната среда.

Целият пакет от доклада по ОВОС ще бъде на разположение в община Шумен от 10 до 14 март при ст. експерт “Екология и опазване на околната среда” Виктория Петрова. Всички предложения на граждани и заинтересовани институции могат да бъдат представени в община Шумен до 14 март.

Община Шумен още на днешното обсъждане постави въпроса за осигуряването на подлези в близост до населените места за преминаване на хора и животни, както и изискването проектът да не натоварва с допълнителни водни количества поради усложнената хидрогеоложка обстановка в района на Белокопитово.