Голяма Задушница - почитаме паметта на мъртвите

ч
ч
В съботния ден срещу Месни заговезни отбелязваме първата Голяма Задушница през годината. Извършва се помен в чест на мъртвите преди Великия пост.
На Задушница се посещават гробовете на починали близки.

За помена се приготвя "коливо" – варено и подсладено жито, хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Исус Христос.
 
Запалването на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. Голяма задушница винаги е в деня преди Месни Заговезни.
 
 В понеделника след Голяма Задушница започва Великият пост. 

Допълнителни автобуси по линия №14 ще бъдат осигурени за Голяма задушница от „Шумен-пътнически автотранспорт“ ООД.

От 6.50 часа до 12.00 часа, на 10 февруари, събота, автобусите ще се движат през интервал от 10-15 минути при наличие на пътници. При заявено желание от страна на гражданите, автобус № 7, който обслужва „Дивдядово", ще пътува до Гробищния парк в квартала.

Създадена е временната организация на движението в района на Гробищния парк в Шумен и от общинската администрация се обръщат с молба към гражданите да спазват въведените ограничения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.