Естонец, разследван за разпространение на наркотични субстанции остава в шуменския арест
Естонец, разследван за разпространение на наркотични субстанции остава в шуменския арест / DarikNews.bg, архив

Естонският гражданин Сергей Константинов, разследван за придобиване, притежание и разпространение на наркотични вещества в много градове в България ще продължи да обитава шуменския арест. Състав на Варненския апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд Шумен от края на януари тази година, с което е отказано изменение на мярката му за неотклонение.

Константинов е в ареста от началото на декември миналата година, когато след продължило близо 8 месеца разследване за продажба на синтетична дрога чрез интернет сайт е задържан. Продажбата на „ароматни миксове" за пушене, в които има забранени от закона субстанции е ставала чрез интернет, а заявките са изпълнявани с куриерска фирма до Шумен, Разград, София, Стара Загора, Търговище и други градове в страната. При първоначалното му задържане у 25-годишния Сергей са били открити малко повече от 3 грама от дрогата, предназначена за продажба.

Днес въззивната инстанция намери, че всички законови предпоставки за постоянния арест на Константинов са налични. Събрани са множество доказателства, които по несъмнен начин обосновават предположението, че чужденецът е съпричастен към обвинението, за което се разследва. Назначени са множество следствени поръчки на територията на цялата страна, които ще обхванат с по-голяма яснота мрежата за разпространение на „миксовете", съдържали забранени вещества.

Апелативният съд потвърди изводите на първата съдебна инстанция, че ако е на свобода Константинов може да се укрие от наказателно преследване. Роденият в Литва Сергей е гражданин на Естония, който живее в България, без да има постоянен адрес или статут на временно пребиваващ. По повод жалбата на обвиняемия, че условията в Шуменския арест са изключително тежки и вредят на здравето му, апелативният съд уточни, че всички въпроси, свързани с условията за пребиваване може да се отнесат към наблюдаващата разследването Шуменска окръжна прокуратура.

Днешното определение на Варненския апелативен съд, с което бе потвърден ареста на естонеца е окончателно.