Екзотични био продукти на изложението „За земята и хората” тази събота в Шумен
Екзотични био продукти на изложението „За земята и хората” тази събота в Шумен / netinfo

Трето издание на изложението за био, еко, натурални и занаятчийски продукти „За земята и хората" ще се проведе тази събота - 14 ноември, в Шумен. Мястото отново е пространството пред спортна зала „Младост", а началният час - 10 :00 ч.

На изложението този път ще бъде представен уникален продукт - чай без аналог у нас. Той ще бъде презентиран от Десо, пътешественик със слабост към екзотичните държави. Това е напитката мате от Южна Америка.

„Ако тръгнете на разходка из улиците на Буенос Айрес, ще видите не познатите ни до болка автомати за кафе, а такива за вода. От тях аржентинците пълнят термосите си и зиме, и лете. Носят си ги в симпатични чантички. Всеки има такава и това се дължи на страстта по една напитка - мате. Любовта към нея е също толкова силна, колкото и към футбола в Южна Америка", разказва той.

Още в древността индианците са знаели за свойствата на мате - да дава енергия, да повишава съпротивляемостта на организма на болести, да повишава настроението, особено при депресии и стрес. Мате укрепва имунитета, очиства кръвта и разширява кръвоносните съдове. Той подобрява и обмена на веществата, успокоява нервната система, стимулира интелектуалната и физическата дейност.