Едва 4 майки излязоха на протест в Шумен
Едва 4 майки излязоха на протест в Шумен / netinfo

Едва четири майки излязоха на протест в Шумен днес. Така те се включиха в Националния протест на родителите за увеличаване на майчинството и детските надбавки, който се организира в социалните мрежи.

Майките от Шумен поискаха и адекватни условия за децата си, сред които осигурени детски градини и ясли, както и обезщетения за майките студентки.

Едва 4 майки излязоха на протест в Шумен
netinfo

„Нашите деца имат права. Как една майка може да отглежда детето си с 340 лева?", попита организаторът на протеста Грета Петрова.

Сред основните искания на протестиращите са да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, както бе въведен през 2014г., обвързване на МРЗ с размера на обезщетение, което получават майките в периода между първата и втората година на детето, което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения на възраст, в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често и увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% -16 % от МРЗ или 60 лева (при МРЗ от 380лв).