Две жилищни сгради одобрени за саниране в Шумен
Две жилищни сгради одобрени за саниране в Шумен / Дарик-Шумен, архив

Три заявления за интерес и подкрепа по проекта "Енергийно обновяване на българските домове" в Шумен са подадени до момента, съобщи управителят на Областния информационен център в града Галина Минчева. При оценката е станало ясно, че една от сградите, чийто собственици са изявили желание тя да бъде санирана не отговаря на изискванията. „Това е един вход, който кандидатства като блок секция, но той не е самостоятелен, тъй като не е отделен с конструктивна фуга от останалите входове на сградата", каза Галина Минчева и обясни, че при липса на такава фуга входът не отговаря на условията за блок секция.

Двете одобрени сгради са четириетажна кооперация, в която има общо 12 апартамента, намираща се на ул. „Панайот Волов" в града и триетажна кооперация с 6 апартамента, намираща се до Изчислителния център в града.

Собствениците на одобрените сгради трябва да представят в Министерството на регионалното развитие и благоустройството нотариално заверен протокол от Общото събрание на етажната собственост. След това ще стартира вътрешната процедура, контрол на две нива. „От министерството ще изпратят писмо, в което ще попитат дали може да се издаде разрешително за строеж за двете сгради, при издаване на такова се преминава към фазата за оценка и създаване на индикативен бюджет на сградите", обясни още Минчева.Тя поясни, че тъй като за Шумен няма избран проектен мениджър от министерството ще изпратят експерти, които да извършат оценка и ще направят бюджетите.