Двама души от персонала на кухнята във В. Преслав са носители на бактерията салмонела ентеритидис
Двама души от персонала на кухнята във В. Преслав са носители на бактерията салмонела ентеритидис / netinfo
Двама души от персонала на млечната кухня във Велики Преслав са носители на бактерията салмонела ентеритидис. Това сочат резултатите от направените проби, съобщи за Дарик д-р Марко Марков от РИОКОЗ - Шумен. С тази бактерия бяха заразени и 6 деца от Велики Преслав, получавали храна от млечната кухня. Децата, на възраст между 4 и 13 месеца бяха приети в инфекциозно отделение на шуменската болница.

Все още обаче не можем да кажем какъв точно е механизмът на пренасяне на заразата, уточни д-р Марков. Той допълни, че пробите взети от приборите в млечната кухня са отрицателни. В понеделник се очаква да излязат резултатите от микробиологичните изследвания на хранителните продукти.

Д-р Марков допълни, че проби са направени на всички 39 деца, които са получавали храна от млечната кухня във Велики Преслав, но резултатите от тях все още не са готови.

Към момента няма регистрирани нови случаи на деца заболели от салмонелоза, допълни д-р Марков. Той каза още, че млечната кухня в града остава затворена.