Доживотен затвор за двамата, обезглавили мъж във Велики Преслав
Доживотен затвор за двамата, обезглавили мъж във Велики Преслав / Дарик - Шумен, архив

20-годишните Валентин Христов и Юри Ангелов бяха признати за виновни за убийството на 48-годишния Мехмед Тефик, чийто труп беше открит обезглавен в центъра на Велики Преслав през октомври 2009 година. Шуменският окръжен съд наложи на  двамата младежи доживотен затвор.  Те трябва да платят и 100 000 лв. на близките на убития.

„Удовлетворен съм от наказанието, което постанови съставът на Шуменския окръжен съд", заяви след края на заседанието прокурорът по делото Димитър Димов. По думите му, причините за убийството са особени отношения, които е имало между жертвата и убийците. „От съдебно-медицинската експертиза се доказва по категоричен начин, че смъртта е настъпила в резултат на обезглавяване", заяви Димов.

Прокурорът добави още, че разследването е продължило дълго, тъй като голяма част от доказателствата са били унищожени от близките на извършителите - част от дрехите и обувките им са били изпрани или изгорени.

Съдебно-психиатричните експертизи са категорични, че въпреки, че двамата са пили в нощта на убийството те са съзнавали действията си.

Доживотен затвор за двамата обезглавили мъж във Велики Преслав
netinfo

Първоначално по делото беше привлечен, като обвиняем и братът на Валентин - Звезделин Христов, след това обаче производството срещу него беше прекратено, заради липса на достатъчно доказателства за участието му в убийството.

Валентин Христов има 4 присъди, а Юри Ангелов е бил осъждан за кражби, извършени по време на мярката му за неотклонение „домашен арест".

Припомням, че обезглавеният труп на 48-годишният Мехмед Тефиков беше открит на 10 октомври 2009 г. в близост до църква „Архангел Михаил" във Велики Преслав. По-късно главата на убитият беше открита в избено помещение на намираща се наблизо новострояща се сграда.