Домашни санитари ще обслужват 175 възрастни и инвалиди
Домашни санитари ще обслужват 175 възрастни и инвалиди / Дарик-Шумен, архив

35 домашни санитари ще бъдат наети по нов проект, насочен към предоставяне на социални услуги на самотноживеещи възрастни хора и инвалиди. Проектът ще се реализира в Шумен и салата от общината, съобщи ръководителят на проекта Силвия Христова.

Ще се предоставят три типа почасови услуги на лица, нуждаещи се от обслужване в ежедневието и подкрепа на социалното им включване.

До 30 април ще бъдат назначени 35 домашни санитари и двама социални асистенти, които ще обслужват общо 175 потребители на услугата. Домашните санитари ще помагат на нуждаещите се в ежедневната им хигиена, при хранене, взимане на лекарства, чистене на дома, плащане на сметки.

Потребителите на услугите ще заплащат такса в размер на между 17 и 45 ст, в зависимост от доходите им. Най-високата такса в размер на 1,50 лв. ще заплащат само възрастни с пенсия над 455 лв.

Санитарите и асистентите пък ще получават възнаграждение за труда си в размер на 370 лв. , като ще бъдат назначавани на трудов договор, с 8 часов работен ден.

Един санитар ще обслужва най-малко 5 потребители на социалната услуга, подчерта Силвия Христова.

Кандидат-потребителите могат да подават документи до 28 февруари, а кандидатите за домашен санитар и социален асистент от 1 до 15 март. Необходимите документи се получават и подават на гише № 4 в общината.