Договорите за саниране спират, кандидатстването продължава
Договорите за саниране спират, кандидатстването продължава / netinfo

Община Шумен продължава да приема документи по програмата за безплатно саниране. Това обяви днес зам.-кметът по строителството Боян Тодоров. Реакцията на Общината е предизвикана от появилата се информация, че програмата спира.

В официалнa позиция на министерството, публикувана на сайта им, се посочва, че Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна.

Кметовете са уведомени временно да преустановят сключването на нови договори, докато парламента приеме бюджет 2017 и потвърди продължаването на програмата.

Лиляна Павлова спира временно сключването на нови договори за саниране

Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд.лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата.

Правителството в оставка предложи увеличение с още 1 млрд. лв на бюджета на програмата, но на този етап не можем да гарантираме приемственост и нейното продължаване, се посочва в прессъобщението на МРРБ.

Договорите за саниране спират кандидатстването продължава
netinfo

Досега има подписани договори за строителни работи по 20 многофамилни сгради в Шумен. В още 7 блока текат обследвания. За тези сгради финансиране има осигурено целево финансиране, каза Боян Тодоров.

Започна санирането на първите 4 блока по програмата за енергийна ефективност

Под въпрос остават 16 блока, подали документи тази година. Условието по програмата бе да бъдат санирани сградите, кандидатствали през 2015 година и тогава да се започне работа по тези, кандидатствали през 2016 г., обясниха от отдел Европейски програми в Общината.