Започна санирането на първите 4 блока по програмата за енергийна ефективност
Започна санирането на първите 4 блока по програмата за енергийна ефективност / dariknews.bg

Вече се работи по 4 жилищни блока по националната програма за енергийна ефективност, като до края на годината трябва да има вече завършени сгради. Това обяви на брифинг зам.-кметът по строителството в община Шумен Боян Тодоров. Той допълни, че до края на годината трябва да са готови няколко сгради.

Започна санирането на първите 4 блока по програмата за енергийна ефективност
netinfo

Сторителите вече работят по сградите на ул. „Тича" 16, бул. „Ришки проход" 20, ул. „Софийско шосе" 22, ул. „Марица" 47.

В Шумен за безплатно саниране са одобрени общо 27 блока и те вече имат сключени договори. За 20 сгради има обявени процедури, за 17 от тях са избрани изпълнители, а в 7 блока се извършва техническо обследване.

За 3 сгради обаче няма желаещи. Това са блокове на ул. "Патлейна", "Христо Смирненски" и бул. 'Славянски". Те бяха част от предишна оперативна програма, където имаше и съфинансиране от страна на собственците, нобяха прехвърлени към националната програма, която е безплатна, обясни директорът на дирекция „Устройство на територията" Валентина Йорданова.

Според нея, заради пропуски в количествените сметки строителите отбягват тези обекти.

Досега сключените договори за безплатно саниране са на стойност 13,5 млн. лева. В следващия програмен период очакваме тази сума да е 30 млн, лева и да се включат поне 40 блока, каза зам.-кметът Боян Тодоров. Той допълни, че вече ннови 15 сгради са подали документите си за включване в процедурата.

Започна санирането на първите 4 блока по програмата за енергийна ефективност
netinfo

Въпреки забавянето което имахме спрямо общини като Смядово и Каспичан, вече сме го наваксали, каза Боян Тодоров и допълни, че забавянето донякъде се е дължало на негативната кампания срещу програмата за саниране.

Той посочи, че в други областни центрове като Варна, Търговище и Разград все още няма санирани сгради.