До края на юли втора клетка сметището трябва да бъде готова
До края на юли втора клетка сметището трябва да бъде готова / netinfo

До края на месец юли втората клетка на шуменското депо за твърди битови отпадъци в кв. „Дивдядово" трябва да бъде готова, заяви днес зам.-кметът по строителство и екология Иван Йонков. До 20 дни ще  бъде подписано споразумение между осемте общини в областта, които ще извозват отпадъците си там. Пред МОСВ трябва да бъдат представени 13 документа, които да докажат готовността за започване на строителство на втора клетка на депото за битови отпадъци. „10 от тях са  готови, имаме още допълнителна работа само по три документа", обясни Йонков. Според него до 31 март трябва да бъде получено  разрешително за строеж и да започне реалното изграждане на клетката.

„Общият проект ще бъде разделен на части, тъй като нямаме достатъчно средства", заяви още Йонков. Засега има предвидена целева субсидия от държавата в размер на 3,5 млн. лв. „Общият проект за депото включва и трета клетка, укрепителни работи, свързани със свлачището, изграждане и на други съоръжения, но засега нямаме финансиране за тях, поради което частта за изграждането на втора клетка ще бъде отделена от общия проект", уточни инж. Йонков."Правим всичко възможно да няма криза с боклука", каза още той.

Към този момент само три общини возят отпадъци на шуменското депо и всеки месец получават точна справка от електронната везна за депонираните количества, на базата на които се извършва плащането.