Дирекцията по горите в Шумен с най-малък брой пожари за последното десетилетие
Дирекцията по горите в Шумен с най-малък брой пожари за последното десетилетие / netinfo

Регионалната дирекция по горите в Шумен заема първо място по най-малък брой пожари за последното десетилетие. Това стана ясно на изнесена пресконференция във Велики Преслав по повод откриването на Седмицата на гората, която тази година преминава под мотото "С богато наследство към отговорно бъдеще".

"Миналата година са съставени 336 акта за нарушения, като са издадени над 250 наказателни постановления", каза Величко Колев - главен експерт по опазване на горите, и допълни, че посегателства не липсват, но те касаят предимно незаконен добив на дървесина. "През изминалата година няма фрапиращи нарушения, а и разкриваемостта им при нас е традиционно висока", обясни той.

Директорът на Регионалната дирекция по горите в Шумен инж. Тервел Стефанов, от своя страна, коментира, че в момента се извършва подготовка за тазгодишното залесяване, което ще обхване площ от 150 декара. По думите му идеята е да се засадят различни дървесни видове, съобразени със спецификата на всеки отделен обект.

На пресконференцията присъстваха още областният управител Венцислав Венков и депутатът от БСП Иван Иванов. "Идеята беше да направим тази среща по случай Седмицата на гората, да бъдат показани различните фази от развитието на гората и естественото й възобновяване, тъй като много малко се знае по темата и тя трябва да получи своята гласност", заяви Венков.

Именно възможността българската гора да бъде възобновявана по естествен път беше акцентът в представянето на дейността на дирекцията. Обстойно бяха демонстрирани начините за отговорно създаване и стопанисване на младо поколение гора с много по-добри качества и по-висока производителност на кислород. Срещата се фокусира най-вече върху природосъобразното лесовъдство, чието стопанисване имитира естественото възобновяване на гората и не нарушава целостта на ландшафта.