Ден на отворени врати в музеите в областта
Ден на отворени врати в музеите в областта / Dariknews Юлия Христова

Ден на отворените врати обявява Регионалния исторически музей в Шумен днес, по повод Деня на будителите. Това каза пред Дарик директорът на музея Георги Майсторски. Всички желаещи ще могат да разгледат изложените експозиции в залите „Праистория", „Античност", „Средновековие" и „Възраждане" на регионалния музей. „Най-доброто в експозицията е в зала „Съкровищница", където хората могат да се насладят на едни от най-ценните в България паметници" - заяви още Майсторски. Музеите в старопрестолните столици Плиска и Преслав също ще могат да бъдат видяни безплатно от посетителите. Посещенията в къщите-музеи на „Добри Войников", „Лайош Кошут" и „Панчо Владигеров" също ще бъдат без входна такса.

Свободни за достъп ще бъдат и природните резервати в системата на регионалния музей - Плиска и Мадара, както и Шуменска крепост.

В Регионалния музей в Шумен беше открита и изложба под наслов „Есенни вкусотии от нашите баби". В експозицията посетителите ще могат да се запознаят със старинни рецепти за консервиране на туршии и друга зимнина. Изложбата ще продължи и през ноември в мраморното фоайе в сградата на Регионалния исторически музей.