Делегация от Адапазаръ е на посещение в Шумен
Делегация от Адапазаръ е на посещение в Шумен / netinfo
Делегация от Адапазаръ е на 6-дневно посещение в Шумен във връзка със съвместната работа на двете общини по проект “Повишаване на информираността относно опазване на околната среда в региона на община Адапазаръ”, финансиран от ЕС. Община Шумен участва като партнираща институция от страна на България в качеството си на държава-членка на ЕС. Реализацията на проекта цели запознаване на страни извън ЕС с политиките и добрите практики на държави-членки по опазването на околната среда посредством обмяна на идеи, знания и умения в тази сфера.

Днес в 10 ч. гостите от Адапазаръ, водени от зам.-кмета по финанси Ридван Юзум, ще посетят община Шумен. В зала 363 те ще бъдат приветствани от кмета Красимир Костов, който ще направи кратка презентация на града. Ректорът на Шуменския университет проф. Маргарита Георгиева ще запознае гостите с развитието и постиженията на висшето учебно заведение.

След официалната част гостите ще имат възможност да се запознаят пряко с работата на отделни дирекции в община Шумен.

От 13,30 ч. участниците в семинара ще изслушат лекция на инж. Иван Йонков, зам.-кмет на община Шумен, на тема “Екология и управление на отпадъците. Лекции ще изнесат и доц. Иванка Атанасова и доц. Добромир Енчев от Шуменския университет. Темите, по които те ще говорят, са “Прилагане на европейското и българското законодателство при управление на отпадъците” и “Възможност за сътрудничество между двата университета в областта на опазване на околната среда”.

На 14 януари пред гостите ще бъде презентирана Зелената книга на Шумен и парк “Кьошковете”. Програмата предвижда посещение и на депото за твърди битови отпадъци.

Културната програма включва посещение на Мадарския конник, Томбул джамия, Регионалния исторически музей, курортен комплекс “Златни пясъци”.

Делегацията ще отпътува в събота по обед.