Деца от Антоново показаха пролетни обичаи пред гости от чужбина
Деца от Антоново показаха пролетни обичаи пред гости от чужбина / netinfo

Характерни обичаи от пролетните празници показаха ученици от Антоново пред свои връстници от четири държави. 35-членна група от учители и ученици от Великобритания, Унгария, Германия и Турция са в тузлушкия край по проект по програма „Коменски", каза директорът на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий" - Антоново Иванка Христова-Риджакова.
По време на престоя си у нас гостите са се запознали с местния бит и обичаи, разучавали са български народни танци. По повод предстоящия голям християнски празник Великден, чужденците боядисвали яйца. Най-голям интерес те проявили към характерните народни инструменти, които домакините им представили. Гостите взели участие и в характерния за шоплука обичай „Въртене на оратници", който представлява въртене на факли за прогонване на духове. Всички деца заедно са участвали във възстановката на обичая Лазаруване.
Тридневната визита на децата и учителите от чужбина е завършила с участието им в съвместен концерт, който е бил посветен на Пролетния празничен цикъл. На сцената на читалището в Антоново се чуха стихотворения и песни на пет езика, каза още Иванка Христова-Риджакова.
По същия проект през юни предстои ученици и учители от Антоново да посетят Турция.