/ Община Шумен

Деца от три до шест години и техните родители се включиха в работилницата за сурвакници на “уикенд училището” в ДГ “Пролетна дъга”, съобщиха от пресцентъра на Община Шумен.

Занятията в него се организират веднъж месечно като част от дейностите, които се реализират по проекта на Община Шумен  „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“. Целта е да се даде възможност да се изявят и развият творческите способности на децата чрез съвместната работа на родители и учители.

Работилницата за сурвакници е част от поредицата занятия, посветени на празничните традиции и обичаи на различните етноси. Разпределени в три групи родители и деца, напътствани от опитни педагози в детската градина, заедно подготвиха сурвакници за празника на първия ден от новата година “Сурваки”.

Избраха победителите в конкурса за рисунка „Коледа и Нова година“

В работилницата за сурвакници всеки е донесъл дрянова клонка и заедно със своето дете я  украсява със сушени плодове, усукани разноцветни конци, нанизани пуканки, платнени панделки и паричка за здраве, плодородие и благодат. Екипът на градината отбелязва, че децата работят с голямо желание и са любопитни да опознаят българските народни традиции и обичаи, а всичко това се пренася в семейството и увлича родителите.

Работата на преподавателите от детската градина подпомага и образователният медиатор Айлин Рашидова. Умението й да общува с деца и родители, да ги убеждава колко е важно децата да посещават детската градина, за да се интегрират от най-ранна възраст и да развият своите способности, я прави неоценим помощник за успешното провеждане на занятията, признават участниците в екипа.

Припомняме, че заниманията за деца и родители в “уикенд училището” към ДГ “Пролетна дъга” се реализират с финансовата подкрепа на Българо – швейцарската програма за сътрудничество - Здраве и образование за всички.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.