Д-р Д. Димитров: Готвеният Закон за лекарствата е лобистки
Д-р Д. Димитров: Готвеният Закон за лекарствата е лобистки / Борислав Курдов
Д-р Д. Димитров: Готвеният Закон за лекарствата е лобистки
68328
Д-р Д. Димитров: Готвеният Закон за лекарствата е лобистки
  • Д-р Д. Димитров: Готвеният Закон за лекарствата е лобистки

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за следващата година ще създаде проблеми в болничната помощ, защото за този сектор са предвидени 200 милиона лева по-малко. Това заяви на редовната си пресконференция депутатът от ГЕРБ за търговищки регион д-р Дарин Димитров. Според него, бюджетът на НЗОК не гарантира по добро здравеопазване. Депутатът твърдо заяви, че няма да подкрепи този бюджет, защото „той не е бюджет на бъдещето и в него не е заложено развитие на здравеопазването”.

Д-р Дарин Димитров коментира и проектозакона за лекарствата в хуманната медицина, който е бил разглеждан в Парламента. Според депутата, този закон е „лобистки и не е в интерес на пациентите” – каза той и продължи – „Този закон, ако бъде приет, ще наруши правилата в ЕС за свободно движение на капиталите”.

Три са видовете компании, които имат интерес в бизнеса с лекарства, каза д-р Димитров. Според него, първите са тези, които произвеждат иновативни или оригинални лекарства. Втория вид компании са т.нар. генерични, които произвеждат лекарства с изминал срок на лиценз. Третия вид са тези, които правят паралелен износ на български лекарства в Европа и внасят от там други, като по този начин намаляват цените на българския пазар. „Целта на законопроекта е да се затрудни този паралелен внос и износ, но това не е в интерес на българските граждани”, убеден е д-р Димитров.

По време на пресконференцията, в която участва и областният координатор на ГЕРБ в Търговище д-р Венка Стоянова, бе коментиран и митингът, организиран от партията в Пловдив в събота.