Човешка небрежност е най-честата причина за горските и полски пожари
Човешка небрежност е най-честата причина за горските и полски пожари / netinfo

1142 са възникналите произшествия на територията на община Шумен през 2007 година. 984 от тях са пожари, като 695 са възникнали в следствие на запалване на сухи треви и отпадъчни материали. Повечето от пожарите са станали в така наречения пожароопасен период, който обхваща месеците от май до средата на октомври. Това каза за Дарик радио Красимир Колев, районен началник на пожарната в Шумен.

За да се избегне такъв голям брой пожари и през тази година служителите на районната служба „Пожарна безопасност”- Шумен извършват проверки на земеделската техника. Провеждат се и инструктажи със земеделците за пожаро - безопасно извършване на предстоящата земеделска кампания. Въпреки всички предупреждения, много от тях продължават да палят стърнища - информира Колев. Той призова всички хора към по-голяма отговорност.

До момента в шуменско не е имало големи горски пожари, но се очаква бум на такива, когато растителността изсъхне - каза още Колев. Като най-честа причина за пожарите в полските и горските масиви той посочи човешката небрежност и непредпазливост. По думите му, въпреки строгостта на закона, е изключително трудно да бъдат заловени подпалвачите.

Въпреки че най-новият автомобил е от 1986 година, техниката на пожарникарите е на необходимото ниво. Предстои модернизирането й, но до момента средства за това не са отпуснати – допълни още той.