АС потвърди ареста на обвинен в убийство, извършено в Брюксел
АС потвърди ареста на обвинен в убийство, извършено в Брюксел / netinfo
Апелативният съд във Варна потвърди наложената от Окръжният съд в Разград постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” на 20 - годишния Орхан Шюкри от Исперих. Той е обвинен в извършване на тежко престъпление в Брюксел. Първоначалният арест на Шюкри е на основание Европейска заповед за арест, издадена на 1 октомври тази година от кралски прокурор при Първоинстанционния съд на Брюксел.

Младият мъж, който общува в съда чрез преводач от турски на български език е разследван в Белгия за убийство или съизвършителство на убийство на друг български гражданин, чийто труп е бил открит през лятото на миналата година в парк в Брюксел.

Кралските разследващи органи са били вече в България, за да разпитат Орхан и сега настояват да продължат следствените действия в Брюксел. За това престъпление в Белгия се предвижда затвор до 30 години, а и българският НК го квалифицира като тежко умишлено деяние, което се наказва с „лишаване от свобода”.

Въззивната апелативна инстанция прецени, че европейската заповед за арест, издадена от компетентните власти в Кралство Белгия отговаря на всички изисквания, визирани в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и на този етап е законосъобразна и адекватна.

В рамките на следващите 7 дни Разградският окръжен съд ще разгледа европейския документ по същество и ще прецени дали има основание да екстрадира Шюкри в Брюксел.