Аргументите за спирането на работата на акумулаторния завод в Търговище не са достатъчно подплатени
Аргументите за спирането на работата на акумулаторния завод в Търговище не са достатъчно подплатени / Борислав Курдов

Посочените от ръководството мотиви за спирането на работата на акумулаторния завод в Търговище не са достатъчно подплатени с аргументи. Зад тази позиция застанаха днес депутати от региона и представители на местната власт по време на нарочна пресконференция.

Депутатите Веселин Пенев и д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС и Явор Куюмджиев от БСП завиха категорично, че ще продължават да настояват фирма „ЕнерСис” да даде точни отговори за това какво се случва в завода и каква е перспективата пред предвидените за освобождаване от 31 март догодина 420 работници и служители.

Според д-р Кърджалиев „казусът е безпрецедентен за Търговище и изисква общи усилия и надпартийна намеса, въпреки че става въпрос за корпоративен бизнес”. Явор Куюмджиев заяви, че нито от настоящите, нито от бившите народни представители ръководството е търсило помощ или друг начин за съдействие по проблема. От „Енерсис” преди дни посочиха, че една от причините за спирането на работата в завода "липсата на гъвкавост и съдействие от страна на българското трудово законодателство, данъчни процедури и екологични изисквания". За това депутатите изразиха остро недоволство от начина, по който се опиват да бъдат представени проблемите.

Кметът на Търговище д-р Красимир Мирев ще настоява пред ръководството на американската фирма за стриктно спазване на българското законодателство при освобождаването на работниците. Първоначално на тях фирмата бе обещала по 4 брутни заплати като обезщетение. След преговори, синдикатите успяха да постигнат увеличение на обезщетението в различните категории от 12 до 18 брутни заплати.

Зам.-областният управител Румен Такоров изрази загриженост и за договорите на близо 25 фирми, които доставят различни услуги на „Енерсис”.

„Акумулаторният завод е знаково за Търговище предприятие и това ще даде отражение на нивото на безработицата тук”, бе категоричен кметът д-р Мирев. От своя страна депутатите обещаха да съдействат с експертно мнение на работниците при защитата на трудовите им права и за търсене и осигуряване на алтернативна заетост.