Антоний Гълъбов: Политическата корупция е риск пред националната сигурност
Антоний Гълъбов: Политическата корупция е риск пред националната сигурност / netinfo
Политическата корупция в България е риск пред националната сигурност, каза в Шумен социологът Антоний Гълъбов, който гостува в Шуменския университет, където се проведе семинар на тема „Прозрачност и отчетност при финансирането на политическите партии”.

„В българската политика има влияние на мръсни пари и те не минават през счетоводството на партиите. Две са нещата, които ми се струват важни” – каза Гълъбов и допълни – „Това е подходът, който се използва при нас за определяне на максималните стойности на пари по време на избори. Другото - липса ефективна регулация на този процес. Има нужда от законодателна корекция, от гледна точка на това как ще бъдат определяни тези стойности" - обясни той.

Антоний Гълъбов каза още, че навсякъде по света Сметната палата е много сериозна и силна институция, а у нас не е така. Аргументите на Сметната палата в България са, че доколкото партиите не се финансират изцяло от публични средства, не й е работа да се занимава с контрола върху техните финанси, смята той.

Гълъбов допълни, че прането на пари от партиите в България не се случва директно, но във време на предизборна кампания има достатъчно предпоставки за пране на пари. Гълъбов допълни: ”На едни от последните изборни кампании видяхме как цели кухи партийни регистрации бяха използвани за легализирането на средства.

Социологът прогнозира, че вероятно предстоящата предизборна кампания ще е поредната най-скъпа у нас. „Надявам се тя да не е най-мръсната, ако не се вземат мерки това ще се случи” – каза той. "Очевидно е, че ще бъдат мобилизирани много средства за кампанията, включително и публични. Нужни са усилия, за да не се повтори 2005-та година, когато правителството си позволи да изразходва пари за т.нар. мотивационна кампания за участие в изборите" - обясни още Гълъбов.

Смятам, че към ДПС бяха отправени много сериозни предупреждения, не от страна на опозицията, а от страна на една по-сенчеста част от публичния живот у нас – от групи, които имат влияние върху ДПС. През следващия един месец има съществени неща, от които ще стане ясно поведението на политическите партии занапред, обясни Гълъбов.