Актове за липсващи здравни книжки са издали от РИОКОЗ-Търговище
Актове за липсващи здравни книжки са издали от РИОКОЗ-Търговище / netinfo
През втората половина на октомври здравните инспектори на РИОКОЗ-Търговищеса извършили 343 проверки, информират от там. Издадени са 38 предписания. По-голяма част от тях в обекти за производство и търговия с храни и заведения за обществено хранене с цел привеждането им към хигиенните изисквания.

Издадени са предписания за качествено и ефективно обеззаразяване на питейна вода от местен водоизточник в гр. Антоново и с. Паламарца. За пропуски по осъществяване на дезинфекционния режим е издадено предписание на едноличен търговец на фризьорски салон в град Търговище. С предписание са спрени от реализацията 7 броя захарни изделия с изтекъл срок на годност от магазин в с. Тъпчилещово и 5 броя захарни изделия без етикет на български език от магазин в гр. Търговище.

Съставени са 19 акта на физически и юридически лица. Най-честите нарушения са нередовни лични здравни книжки на работещи в обекти с обществено предназначение, неизпълнени предписания и тютюнопушене на нерегламентирани места. Допуска се предлагане от страна на еднолични търговци на вносни стоки /храни и козметични продукти/ без задължителната информация за продукта на български език. Актове са съставени за неспазване на добри хигиенни и производствени практики в обект за търговия с храни в гр. Търговище, както и за неосигурени дезинфекционни средства в интернет-зала в гр. Попово.

Спряна е реализацията на 12 броя тестени и 9 броя месни кулинарни изделия в хранителен магазин в с.Водица, поради липса на етикет с информация на продукта на български език. По същата причина е спряна реализацията на общо 202 броя козметични продукти /червила, сенки за очи, парфюми/, предлагани за продажба в обекти на еднолични търговци в гр. Търговище и селата Пресиян и Баячево.