Акция по кръводаряване започна в Търговищка област
Акция по кръводаряване започна в Търговищка област / Областна администрация - Търговище

В Търговищка област започна спешна акция по кръводаряване. Тя ще продължи до 18 септември. Едни от първите, които дариха кръв за кампанията, са областният управител Митко Стайков и директорът на Районния център по здравеопазване д-р Венка Стоянова.

От областната администрация в Търговище, които са съорганизатори на акцията, призоваха всички здрави лица от 18 до 60 години да дарят кръв в Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ в Търговище. Кръводарителите трябва да представят документ за самоличност, задължително условие е и това от предходно кръводаряване да са минали минимум 60 дни. Всеки, дарил кръв, получава право на два дни платен отпуск.

Във връзка с кампанията, отделението ще работи извънредно и през почивните дни от 8 до 17 часа. Специалистите апелират повече хора да се включат в кампанията, защото имат остра нужда от кръв от всички групи.

Кампанията по кръводаряване е по повод отправения призив от  Министерството на здравеопазването и Националния център по трансфузионна хематология, заради недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и нулева.