96 проверки извърши РИОСВ-Шумен през април
96 проверки извърши РИОСВ-Шумен през април / netinfo

През април експертите от регионалната инспекция в Шумен са извършили 96 проверки в Шуменска и Търговищка област, 49 от които са планови, информират от РИОСВ. Седем от проверките са по сигнали от „зеления" телефон и по жалби. Извършените действия на инспекторите са били по заповед на министъра на околната среда и водите, относно превенция и недопускане на замърсявания с отпадъци на речните легла и прилежащите територии на реките и за състоянието на Б-Б кубовете.

За установени несъответствия по прилагането на екологичното законодателство са дадени 52 предписания. Издадени са две наказателни постановления на стойност 3 150 лева и са съставени осем акта. За неизпълнение на условие от комплексно разрешително е глобено "БМП-Близнаци-Метал пластик". Санкционирани са още и "Месни продукти" - с. Здравец, че зауства отпадъчни води без да притежава разрешително по Закона за водите и за неизпълнение на предписание, дадено с констативен протокол и „Фикосота ООД", че не е водена отчетност за образувани производствени отпадъци.

Наложени са две текущи месечни санкции на стойност 2 499 лв., едната е на Държавно предприятие „Кабиюк" за замърсяване на околната среда над допустимото с изкускане на вредни вещества при заустване на отпадъчни води.

От наложените наказания, включително за предишни периоди, през април в РИОСВ-Шумен са постъпили 12 850 лв.