80 са закритите нерегламентирани сметища
80 са закритите нерегламентирани сметища / Dariknews.bg

80 незаконни сметища са почистени и закрити през второто тримесечие на годината, съобщават от РИОСВ-Шумен.   Статистиката е съобразно постъпилата в екоинспекцията информация от общините за изпълнение на предписания за закриване на нерегламентирани сметища. Площите, почистени от отпадъци, са общо над 320  декара. Най-много са закритите сметища в Община Омуртаг- 24 броя, следвани от общините Антоново и Нови пазар - по 12, Върбица и Смядово - по 11. За общините Шумен, Велики Преслав, Каспичан и Опака са отчетени общо 10 замърсявания. Те са почистени и ликвидирани, терените са запръстени и са поставени обозначителни табели, забраняващи изхвърлянето на отпадъци.

Оторизирани да осъществяват контрол за недопускане на повторно замърсяване на терените са кметовете на населените места, допълват от екоинспекцията.  През периода 1 април - 30 юни са проверени 39 населени места. При констатирани нарушения за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, както и заради занижен контрол и създаване на условия за поява на нерегламентирани сметища, са съставени 5 акта. Издадени са 3 наказателни постановления и са наложени парични санкции в размер на 300 лева.

Във всички общини на Шуменска и Търговищка област е въведено организирано сметосъбиране, което намалява риска от образуване на нови незаконни сметища.