70 души са издирвали изгубилите се момчета край Велики Преслав
70 души са издирвали изгубилите се момчета край Велики Преслав / netinfo
Трите момчета, които бяха издирвани в продължение на няколко часа вчера, са били намерени около 22:30 часа във вила край град Велики Преслав. Това съобщи комисар Валентин Александров - директор на ОДП – Шумен. Те са били открити в нетрезво състояние, като едно от момчетата е било в безсъзнание от изпитото количество алкохол. Няма опасност за живота на непълнолетните младежи, които са на 14, 16 и 17 - годишна възраст.

Две от момчетата, които са изпили около 200 грама ракия, са оставени под лекарско наблюдение в МБАЛ – Велики Преслав, а третото, което е в по-тежко състояние, е настанено за лечение в шуменската болница. Младежите са употребили алкохол за да се стоплят след дългия преход, който са направили преди да ги открият.

Пред полицаите момчетата разказали, че тримата са се срещнали в игрална зала във Велики Преслав и решили да изкачат връх, на който се намира ретранслатор. Те тръгнали около 13 часа вчера при тежки зимни условия, по дири на преминали животни. Около 17 часа изкачили върха и престоели там около половин час. След като тръгнали обратно решили да минат през дере, смятайки, че пътя им ще бъде по-кратък, но се загубили. Веднага след това едно от момчетата се е обадило по мобилния си телефон на 166. Дежурният полицай, който приел обаждането, се опитал да ги насочи по верния път, но заради силната уплаха те се заблудили. За близо 4 часа връзката с тримата младежи е била преустановена – съобщи комисар Александров. В същото време полицай Сезгин Ахмедов от РПУ - Велики Преслав е намерил следи от момчетата и тръгнал да ги търси към върха. За издирването са били ангажирани 70 души – полицаи, жандармеристи, служители на Гражданска защита и частни охранители.

Около 21:30 часа едно от момчетата е успяло отново да се свърже с служителите на реда. То съобщило, че се намират във вила „Бор”. В последствиe е било усатновено, че такава вила не съществува, но е намерена друга с подобно име. Там са били открити тримата младежи, които са проникнали чрез взлом. Силно измръзнали те посегнали към намерената ракия и изпили внушително количество.

Едно от момчетата е било принудено да върви повече от километър босо, тъй като е изгубило обувките си по пътя. Това обаче не е довело до измръзвания. Предполага се, че то е изпило повече алкохол от другите. Вилата, в която са били намерени децата, се намира на 500 - 600 метра от „Омуртагов мост”. 17 – годишният младеж е от с. Имренчево и не учи, 14 – годишния учи в основно училище във Велики Преслав, а 16 – годишния в професионална гимназия в града.

Полицай Сезгин Ахмедов се добрал до вилата, малко след като децата били открити. Той се ориентирал единствено по следите в снега. Сержант Ахмедов ще бъде предложен за награждаване  - уточни комисар Валентин Александров.