515 души се включиха в електронното преброяване
515 души се включиха в електронното преброяване / Dariknews.bg

183 жилища в област Шумен са били изброени през  първата седмица на септември,  когато се проведе пробното онлайн преброяване - съобщиха за Дарик от Териториалното статистическо бюро в Шумен. Според данните Шумен е на девето място в страната по този  показател. Води столицата с 2199 регистрации, а последното място се заема от Видин  с 52.  Попълнени са въпросници за 185 домакинства. Изброени са 518 лица или 2.2 % от общия брой за страната.

Област Кърджали е единствената, в която сред преброените преобладават представителите на мъжкия пол.

Пробното преброяване позволи да бъде тествана електронната анкетна карта, като констатираните пропуски ще бъдат отстранени за основното изследване през пролетта на следващата година. В областта бяха засечени няколко проблема. Основният е невъзможност да се отвори страницата на НСИ и преброяването, което се случва само при компютри с инсталирана по-ниска версия на Windows.

Една от неточностите е свързана с регистрацията на т.н. примитивни и подвижни жилища. Съгласно методологията такива са бараки, колиби, вагони, фургони и други подобни, които се регистрират само, ако в тях живеят хора за постоянно. Те не се приемат за сграда и в анкетната карта, разделът за сграда не се попълва. Електронният въпросник обаче, не дава възможност да се въведат данни за  жилище, нищо, че е примитивно или подвижно, ако за него не е попълнена картата за сграда - допълват от бюрото.