416 пожара в Шуменско към момента, няма умишлени палежи
416 пожара в Шуменско към момента, няма умишлени палежи / netinfo

416 пожара са възникнали на територията на област Шумен от началото на годината до сега, заяви началникът на Района служба „Пожарна безопасност и спасяване" Красимир Колев по време на заседание на Щаба за защита при бедствия, аварии и катастрофи по повод зачестилите случаи на пожари през последните дни. То бе свикано от кмета на Шумен Красимир Костов. 65 от произшествията са с материални загуби, а 5 от повикванията са били фалшиви, допълни Колев. По думите му, през последната седмица два от 12-те пожарни автомобила на шуменската служба са аварирали и в момента се ремонтират. Началникът на РУ на МВР - Шумен гл. инспектор Владислав Велев съобщи, че към момента няма установени умишлени палежи

Красимир Костов упрекна шуменската пожарна в това, че нередовно предоставя информация на общината за пожарите с материални щети. По думите му, по този начин се пропуска възможността за искане на финансови обезщетения от комисията по бедствия и аварии за гражданите, които са претърпели материални щети от пожари. По време на заседанието стана ясно, че община Шумен е прекратила изплащането на средства на фирмата, която беше наета за пролетното почистване на дъждосъбирателните шахти в града. Това се е наложило, след като при проверка на комисията за оценяване на дейността е установина липсата на решетки на шахти, обясни Красимир Костов. Той допълни, че общината има съмнения, че служители на фирмата са крали решетки. „Ще изискваме тази фирма да възстанови липсващите капаци на дъждосъбирателните шахти", заяви Костов.

Очертава се селата Салманово, Лозево и Градище също да преминат на воден режим в най-скоро време, съобщи по време на заседанието Александър Донков - началник на „Район Шумен" към ВиК. Припомням, че към момента 16 населени места в областта са на воден режим, а през летния сезон се очаква общият им брой да е около 20.

Старши експерт ВиК към община Шумен Георги Янков съобщи, че към момента се извършват допълнителни работи за подобряването на водоснабдяването на селата Струйно, Лозево, Костена река и кв. „Дивдядово", на стойност около 125 000 лв.

По време на заседанието беше решено до края на месеца да бъде свикано заседание на кметовете на населени места от общината, за да се запознаят с противопожарната обстановка по места.