Дарик
Дарик / Деян Герговски
Община Шумен постави на три възлови кръстовища звукови сигнализатори за незрящи.Устройствата са монтирани за улеснение на хората с нарушено зрение и указват кога може да се пресича.

Те са поставени на светофарните уредби на кръстовищата на бул. „Симеон Велики“ с ул. „Цар Асен“ - пред РУСО,  на бул. „Симеон Велики“ с ул. „Васил Друмев“ - при бензиностанция ШЕЛ и на бул. „Симеон Велики“ с ул. "Алеко Константинов“ - до Кооперативния пазар.

Сигнализаторите са саморегулиращи се спрямо околния шум и работят от 6.00 до 22.00 часа. Звуковите сигнали са в два различни тона за преминаване през двете платна на булеварда и се включват при зелена светлина. Уредбата е въведена в действие след одобрението на представители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания в Шумен.
 

Светофари със звукова сигнализация
dariknews.bg

За всички е добро решение. Не всеки може да се ориентира в светлините на светофара, а някой дори ги пренебрегват умишлено, коментира Добромир Енчев.
 

Светофари със звукова сигнализация
dariknews.bg

По-добре е, разбира се, защото има някои, които не виждат. И така по-лесно се ориентират и може да минат, каза Димитрина Райчева.


Общата стойност, която общината е платила за купуването и монтирането на устройствата, е 10 000 лева.
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.