15 октомври е крайният срок за плащане за Търговския дом
15 октомври е крайният срок за плащане за Търговския дом / netinfo

С 26 гласа "за", 1 против и 1 въздържал се шуменските общински съветници определиха 15 октомври за краен срок за финализиране на сделката за търговския дом. Първоначалното предложение на администрацията бе крайният срок за плащането на близо 6 млн. лв. от потенциалния инвеститор да е 15 септември. По предложение на комисията по европейски въпроси обаче срока бе удължен с един месец. Мотивът на общинарите бе, това че през настоящия месец има много почивни дни и това може да е пречка за паричния превод. В решението залегна и условие, ако кандидат
купувачът не плати в посочения срок, това да се счита за отказ от сделката и да се задейства нова процедура за продажба на общинската част от търговския дом чрез търг.

Христо Дечев от групата на ГЕРБ заяви, че е против да бъде обявяван нов търг. "По силата на закона лицето е загубило депозита от 100 000 лв. след изтичането на законовия срок. Защо да провеждаме още един търг без да имаме инвеститор", подчерта той. Кметът на Шумен Красимир Костов призова съветниците да подкрепят предложението за удължаване на срока. "Формално в Наредбата не фигурира такава ситуация, за това ви предлагаме този логичен вариант. Той балансира нещата и продължава усилията", допълни градоначалникът.