10% от бебетата в шуменската болница се раждат недоносени
10% от бебетата в шуменската болница се раждат недоносени / dariknews.bg

107 недоносени бебета са се родили в шуменската болница от началото на годината. Те са 10% от всички 1023 бебета, които са проплакали в нея. Това обяви на начаникът на неонатологично отделени д-р Светлана Стойкова. Тя допълни, че този процент поставя областта ни в челните места в България по родени недоносени бебета. Това е тенденция от 5 години насам, коментира специалистът.

Повечето от преждевременно родените бебета са с ниско тегло - между 2 и 2,5 кг.

Екипът на неонатологично отделение посрещна всички, които искаха да посетят отделението в днешния Ден на отворените врати, по повод Световния ден на недоносените деца.

Сред тях бяха и децата, които са се родили недоносени, а години по-късно са пораснали и здрави. Те получиха грамоти "Малък герой".

Неонатологичното отделение в Шумен е добре оборудвано, каза д-р Стойкова. Тя допълни, че имат осигурени кувиьоз и инкубатор, осигурени от Фондация „Нашите недоносени деца". По норвежка програма, пък са получени два респиратора. От отделението очакват да получат и транспортен кувьоз, инфузионна помпа, лампа за фототерапия, инкубатор.