Живакът удари 37 градуса в Русе, предупреждават за още жега
Живакът удари 37 градуса в Русе, предупреждават за още жега / netinfo

Жълт код за опасни жеги е обявен за 21 области в страната за неделя - 19 юли. Очаква се на много места температурите да надхвърлят дори 37-38 градуса.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Ловеч, Габрово, Разград, Търговище, Шумен, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Ямбол, Кърджали и Хасково.

Какво да хапваме и пийваме в горещините, за да се чувстваме добре

Най-топло в страната днес беше в Сандански и Русе, където термометърът отчете цели 37 градуса, в София температурата се спря на 32 градуса. В следващите пет дни времето остава значително топло, на места температурите ще достигат 36, 37 и 38 градуса.

В неделя ще е слънчево, след обяд и горещо. Максималните температури ще са предимно между 33-38 градуса, в София около 33 градуса.

В планините ще е подходящо за туризъм. Ще бъде слънчево, след обяд на места с незначителна купеста облачност. Над Черноморието също ще бъде слънчево. Ще духа характерен морски бриз, а максималните температури ще достигнат 27-30 градуса.

В понеделник времето ще се задържи без промяна - слънчево, почти тихо, около и след обяд - горещо.

Специалистите съветват хората да бъдат внимателни, тъй като се очакват много високи температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

 

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg