Започна регистрация за Фото Маратон
Започна регистрация за Фото Маратон / Дарик Русе

Започна интернет регистрацията за Фото Маратона ЮгИзток 24-7, съобщават организаторите от Международно дружество «Елиас Канети».  Тя ще продължи до 11 февруари на www.ruse.south-east.info. Същността на ЮгИзток 24-7 Фото Маратон е: десет снимки по десет фрази от ежедневието, направени в седем Югоизточни града в рамките на 24 часа. Участниците трябва чрез фотосите си да отговорят на въпросите: Кое прави града, в който живея, мой град? Какво типично за страната и региона, в който живея, може да се намери тук? Градски или проивинциален, движещ се по-скоро бързо или бавно, зелен или сив?

Сигналът за старт ще бъде даден на 13 февруари в 11 ч. в Австрийска библиотека, когато участниците ще получат списък с десет теми и ще имат точно 24 часа време да превърнат думите в снимки. В маратона могат да се включат отделни личности и екипи, професионални фотографи и любители. Всичко, което се изисква, е остър поглед, творческо мислене, 24 часа време и цифров фотоапарат.

Най-интересните, критични, забавни снимки от жители на Русе за всеки словесен израз ще бъдат изложени на 13 март в Дом „Канети”, а комплекта от 10 най-добри местни снимки ще бъде отпечатан на пощенски картички. Най-добрите снимки за всеки словесен израз от всичките седем града ще участват в международно състезание и ще бъдат представени в началото на април 2010 г. на изложба в Печ, Унгария, като част от "Печ - Културна столица на Европа 2010". Авторите на десетте най-добри снимки от различните държави ще бъдат поканени в Печ за откриването на изложбата.