Замисля се ограничаване на вноса на горива
Замисля се ограничаване на вноса на горива / Светлана Петрова
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви, че се разработва система за ограничаване на вноса на горива през граница за трети страни извън ЕС. Лично той ще настоява пред регулативните органи у нас и в Общността да се задължат ТИР-овете да влизат в България с до 500 литра гориво в резервоарите си, заредени от безмитните бензиностанции по границата с трети страни извън ЕС.

Според Мутафчиев това създава не конкурентна среда за българските превозвачи. До 12 юни се очаква да бъде готов анализът за състоянието на пазара на горива у нас, който ще бъде обсъден с работодателски и браншови организации.

Във връзка с изводите от пожара във влака София – Кардам министър Петър Мутафчиев изрази надежда, че анкетната комисия в парламента скоро ще посочи необходимите законодателни промени за железопътния транспорт у нас. Той не скри, че прокуратурата бави вече месец и половина техническата експертиза по случая, което от своя страни задържа и доклада на Министерството на транспорта. „Категорично съм убеден, че има необходимост от промяна в нормативната уредба най-вече по отношение на регламентите при нощни пътувания и системите за заключване на вратите на влаковете”, заяви още министър Петър Мутафчиев. Днес той се присъедини към областния партиен събор на младите социалисти от Силистренско в местността Антимовско ханче край Тутракан. Проявата, добила популярност като малката Бузлуджа, е уникална за страната, заяви на митинг-концерт по-рано премиерът Сергей Станишев. Той смята, че съборът, иницииран от народния представител Добромир Гущеров, е добър пример за останалите областни организации на БСП в страната преди парламентарните избори през 2009 година.