Възрастна жена олекна с 1700 лв. и обещание за социални помощи
Възрастна жена олекна с 1700 лв. и обещание за социални помощи / netinfo
Възрастна жена е била измамена с 1700 лева от мъж, представил се за служител на Социално подпомагане. Мъжът я подмамил с обещания да й уреди еднократна целева помощ в размер на 1100 лева, както и последващи пожизнени помощи. В замяна на това жената трябвало да му даде предварително сума пари. При последвалата среща тя му дала 1700 лева и повече не го видяла, не получила и никакви документи за обещаните помощи.

Измамникът бил на видима възраст 40-45 години, висок около 170 см. Облечен е бил с карирана риза. По случая се води разследване.

От полицията предупреждават, че зачестяват случаите, в които непознати мъже и жени се представят за социални работници и представители на данъчните служби, предоставящи услуги на улицата или по домовете. Те вземат авансово различни суми с обещание за помощи, за доставка на брикети, дърва, лекарства, социални услуги или изпращат потърпевшия да донесе някъкъв документ и през това време извършват кражба от дома. Друг известен трик е, когато измамниците се представят за купувачи – на мед, ракия, на селскостопанска продукция или животни. Понякога заплащат покупката с фалшиви банкноти.

Друг път отвличат вниманието на домакина и извършват кражби. Полицията препоръчва на гражданите в подобни случаи да искат документи за самоличност и служебни документи на непознатите, и да не ги водят в дома. В случай, че вече са ги посетили да не ги оставят сами в двора или в жилището си дори за минута. Ако нещо в поведението на лицата им се стори съмнително, да не се колебаят да позвънят на тел. 166 или да се свържат със служител на полицията.