Уникален фотографски проект  на Симеон Лютаков в Русе
Уникален фотографски проект на Симеон Лютаков в Русе / netinfo

Тhe lost World vs the lost Man се нарича фотографският проект на Симеон Лютаков, който актьорът-фотограф ще представи в Русе. Изложбата се осъществява в рамките на фотоконкурса „Запази духа на Русе” с подкрепата на фондация „ Русе – град на свободния дух”. 11 черно-бели и една цветна фотографии  ще бъдат подредени в експозиция и открити на 14 септември, от 18 часа във фоайето на Доходно здание.

„Изгубеният свят срещу изгубения човек” … „Да, звучи малко претенциозно, но съм убеден, че изложбата ще гледат умни хора, русенци имат сетива за това” – казва авторът. И си признава, че отдавна не е правил такъв проект- толкова фотографски- малко на брой творби, издържани в класическата черно-бяла естетика, строго подчинени на темата и все пак всяка сама по себе си една отделна малка история. Как избира темата и заглавието ли? Един ден насаме с компютъра, разглежда снимките си и го осенява прозрението, че се е изгубил. „Но това не е само мое състояние на духа, това е състояние на хората, на света. Уж светът е свободен, без граници, но живеем в конфронтация и всъщност не сме свободни, това е уловката на глобализацията…” – разсъждава  Симеон Лютаков, артистът, който прекосява огромни пространства, не само географски, но и духовни, пътешествайки и творейки. А може би точно затова?!

„Очите ми са изморени от комерсиални гледки, когато хората гледат тази изложба, искам да си починат, да се опитат да медитират, потапяйки се в тези 12 малки истории, да намерят баланса, който днес ни липсва.”- споделя още авторът.

Изложбата на Симеон Лютаков  без съмнение е събитие за културен Русе. Тя е един реверанс към родния град на артиста, не само с естетическите и съдържателните си качества, а и с две много ценни и приятни изненади. Първата са фотографиите, които интимно преоткриват и деликатно вадят на показ стаената духовна красота  на Клуба на културните дейци. „Първопричината да присъствам в културния календар на града е Клубът, откъдето имам ярки младежки спомени с Борко, Малкото Парче, и незабравимите русенски джаз срещи…Много съм благодарен на Мариян Савов и на Диана Ковачева, че ме пуснаха да поснимам в тази светая светих. Още много дължа на тази сграда и ще направя така, че тя да бъде съхранена.”- казва Лютаков.

Втората изненада е една много важна придобивка – специалното художествено осветление, което ще превърне фоайето на Доходното здание в истинско изложбено пространство. Заслугата да го има е на кмета Пламен Стоилов, но „провокаторът” е  Симеон Лютаков, а поводът -  неговата изложба.

Може да се каже, че  не случайно известният актьор и фотограф  е един от Посланиците на Русе. За него градът не е просто родно място, а кауза. „У дома” за Лютаков придобива смисъл на себеоткриване. „Влюбен съм в тоя град и приятно ме гъделичка, че съм в заверата, която прави фотоконкурса „Запази духа на Русе”, приемам го лично”  – възкликва искрено той и не ти оставя място за съмнение.

Като става дума за фотоконкурса, няма начин да не отбележим и мнението на председателя на журито за тазгодишното издание. „Тази година има по-голям интерес, доста по-високо качество на представените фотографии. Ако през първата година бяхме предпазливи за бъдещето на конкурса, след това издание сме сигурни, че той ще стане традиционен. Най-хубавото му е, че той събра журналисти, артист, общината и нейните институции КДК, звено „Туризъм”, ОП „Арт”, спонсори да работят за една кауза”- каза Симеон Лютаков.