Тютюнът за пушене заменя цигарите на нелегалния пазар на тютюневи изделия
Тютюнът за пушене заменя цигарите на нелегалния пазар на тютюневи изделия / DarikNews, архив

24 килограма тютюн за пушене без платен акциз задържаха митническите служители в Русе при три проверки за последните два дни, съобщиха от Агенция “Митници”. Количеството е достатъчно за свиване на 25 000 къса цигари. Неплатеният акциз на 24 килограма тютюн възлиза на 3 648 лева. Куриерски фирми масово не спазват законовите разпоредби за превозване и пренасяне на акцизни стоки.

Нова тенденция на нелегалния пазар на тютюневи изделия са установили митничарите в Русе. Увеличава се предлагането и търсенето на тютюн за пушене, който замества пакетираните цигари. Стоката се предлага чрез обяви в различни електронни сайтове. Потребителите поръчват доставки по телефон. Куриерските фирми извършват доставките без да се интересуват от режима на движение на акцизни стоки. Много често вместо действително пренасяния тютюн вписват в документите, че пратката съдържа “билки”. Доставяните праки са в малки количества - от 5 до 10 килограма, но за сметка на това са с постоянен характер. Получателите предлагат стоката за последващо разпространение в два артикула – манифактурно изработени цигари с машинки за ръчно свиване, които се търгуват на бройка и разфасовани пакетчета тютюн за лула или пушене. И в двата случая се касае за незаконно разпространение на тютюневи изделия, при което не се прилага реда за производство, превозване и предлагане на на акцизни стоки, както и реда за прилагане на бандеролната система за заплащане на акциза.

Митническите органи започват масови проверки на куриерските служби за наличие на документи за платен акциз на превозваните и пренасяни от тях тютюневи изделия, каквото е изискването на Закона за акцизите и данъчните складове.