theRed събира произведения на изкуството на автори от цял свят
theRed събира произведения на изкуството на автори от цял свят / снимка:Община Русе

Изложбата „theRED” на австрийския куратор Гуе Шмидт ще бъде открита от 17.30 ч. в Художествената галерия. Посетителите ще имат възможност да разгледат над 450 обекта на 219 автори от цял свят, които включват картини, предмети, фотографии и инсталации, представящи различни тенденции в изкуството. Всички тези произведения на изкуството, различаващи се по размер и характер се обединяват от червения цвят, като чувство на една виталност.

Текстовете на Карл Маркс и Братя Грим и идеята, че всичко в живота е материя, пречупено през философски поглед, а не толкова като икономически и политически възглед е основната идея на тази изложба, споделя кураторът Гуе Шмидт.

 

Той разказа, че през 2012 г. е разпратил покана на 70 художници и творци, които да му изпратят своите творби по пощата. Те на свой ред са разпространили идеята до други свои колеги и тази идея се е развила и обогатила във времето. „Бях изненадан от големия интерес. В рамките на две седмици получих стотици пощенски пратки с най-различни творби“, допълни австрийският куратор. Част от авторите са приели идеята политически, други са подходили иронично, трети абстрактно. Резултатът от това е една богата изложба, показваща различното виждане на творците от всички краища на света, събираща в себе си различни по размер и характер обекти и произведения.

Гуе Шмидт допълни, че ще е щастлив ако по време на изложбата български творци проявят интерес да се включат в следващата изложба, която ще се проведе в Швейцария.