Съвместната земеделска работна група посети Гюргево
Съвместната земеделска работна група посети Гюргево / DarikNews

Българска делегация посети Гюргево. Поводът беше поредното заседание на съвместната земеделска работна група. За участие бяха поканени представители на Агенцията за безопасност на храните, Областна дирекция земеделие и Службата за съвети в земеделието, земеделски производители и кметове на общини.

В румънската група бяха включени представители на омологични институции и организации. Специален гост беше Лиляна Чобану, депутат и член на комисията по земеделие в Румънския парламент.
В приветствието си Станимир Станчев - заместник областен управител и съпредседател на работната група, цитира румънския посланик Н.Пр. Йон Гъля, който при посещението си в областна администрация Русе определи съвместната българо-румънска земеделска работна група като втори Дунав мост между Русе и Гюргево.
Както беше предвидено и по традиция, заседанието се проведе в две части – теоретична и практическа. Представи се румънският опит за развитие на модерното земеделие като полупазарно и предназначено за собствена консумация. Стана ясно, че съпътстващите проблеми са аналогични от двете страни на реката, което провокира г-н Станимир Станчев тази тема да бъде обект на допълнителна дискусия.
Изключителен интерес предизвика изказването на г-жа Чобану, която информира, че действащият от почти два месеца закон, задължаващ големите търговски вериги да осигуряват поне 51 % от продажбите на зеленчуци и плодове да са родно производство дава вече първите резултати. С оглед споделянето на тази добра практика и механизмите за прилагане и спазване на това законодателно изискване, г-н Станчев се ангажира да инициира специално заседание на земеделската работна група
Г-н Едуард Кудрик презентира онлайн платформа „Избата на баба и дядо”, предназначена за поддържане и насърчаване на традиционни румънски продукти, която беше съпроводена с дегустация на сокове и сладка от вишни, малини, къпини, череши, портокали, лук, чушка, акация и други необичайни за българския вкус.
След посещението на етнографската експозиция на Окръжен Музей Гюргево и изложението „Дни на Гюргевските земеделци” бяха проведени неформални разговори между участващите.

Настоящото заседанието се организира от Областна администрация Русе, Окръжен съвет Гюргево, Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус“, а домакин на следващото заседание през октомври ще бъде област Русе.