Спасиха натровен египетски лешояд
Спасиха натровен египетски лешояд / netinfo

Бедстващ египетски лешояд е спасен благодарение на съвестни граждани в с. Листец, община Главиница, съобщават от спасителния център за диви животни „Зелени Балкани”. Птицата е била открита от местни хора в района на селото, с признаци на тежко хранително натравяне.

Тя е взета от екип на центъра и незабавно й е оказана адекватна медицинска помощ, като към момента състоянието и е стабилно. Лечението продължава в стационара на Центъра в Стара Загора. Близо три години по-рано, на 1 август 2008г., същата птица е била опръстенена с цветен и стандартен метален пръстен в гнездо в Източни Родопи в Крумовица, община Крумовград.

В България египетският лешояд е критично застрашен от изчезване вид, с национална популация от около 30 двойки. По-малко от 100 двойки са останали на целия Балкански полуостров. В последните 3 години, като част от програма за опазване на вида, екип на Българското дружество за защита на птиците опръстенява всички малки на египетски лешояди в гнездата им и по този начин вече са поставени пръстени на 77 птици в цялата страна.

Основната заплаха за вида в България е високата смъртност от различни отравяния, най-вече след незаконно ползване на отрови. Дори изхвърлени отровени плъхове могат да причинят отравяне и смъртност при тези изключително редки птици, които имат големи райони на търсене на храна и се придвижват на хиляди километри.