Сирни заговезни е. Празникът е винаги в неделя и винаги 7 седмици преди Великден. През деня младите семейства ходят на прошка у родителите си, кръстниците и у други по-стари роднини. Вечерта се нарежда трапеза, на която има риба, масло, яйца, мляко, сирене и всичко друго освен месо. От утре започва 40-дневният Великденски пост.
Преди първия залък младите искат прошка от по-старите-целуват ръка и казват:”Прощавай мамо /тате, бабо, дядо/” и получават отговор: „Да ти е простено от мене, от Бога и от вси небеса!”. Прошка не си искат само съпрузите, защото се знае, че още на другия ден може пак да се скарат.
След вечерята се прави „хамкане” с варон яюце или халва, завързани на конопен конец. Той се залюлява над трапезата и всеки посяга с отворени уста, когато яйцето се насочи към него. Който захапе яйцето с уста, той ще е най-здрав. След амкането конецът се запалва и стопанинът нарича послевдователно:”за житото”, „за гроздето”, „за пчелите” и т.н. В който момент конецът най-бързо пламти, се съди от кое през годината ще има в най-голямо изобилие.
Друг обичай повелява запалването на огън, който се прескача за здраве.