Русенският окръжен съд назначи допълнителна тройна съдебно-археолгическа експертиза за намерените артефакти в дома на бизнесмена Пламен Бобоков.

Обвинението срещу него е, че на 17 юни миналата година в дома си в Русе държал 50 върха на стрели и копия - на обща стойност 652 лева, представляващи движими културни ценности, национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

Искането за допълнителна експертиза бе отправено по време на днешното заседание от адвоката на Бобоков Ина Лулчева, а съдът го одобри.

Вещите лица трябва да обяснят по какъв начин е формирана цената на всеки предмет и да представят източниците, въз основа на които е определена.

По време на заседанието експертите обясниха, че изследваните артефакти са лишени от историческа стойност, тъй като не е възможно да се установи къде са намерени. По думите им в българските музеи се съхраняват хиляди подобни експонати, а всяка една стреличка според тя, струва между 5 и 10 лева.

По време на делото бяха разпитани икономът и двете чистачки, които се грижат за къщата на Бобоков в Русе.

Пред съда Пламен Бобоков обясни, че е наясно с обвинението, но на тази етап от делото не желае да дава обяснения.

Съдът даде срок до 1 септември да бъде изготвена допълнителната експертиза и насрочи нова дата за делото - 29 септември.
 
БТА