/ БГНЕС
Окръжна прокуратура-Русе предяви обвинение на Пламен Бобоков по досъдебно производство за противозаконно държане на археологически обекти. То е третото му поред. По образувано досъдебно производство на Специализирана прокуратура в дома на Пл.Б. в Русе, е било извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 броя археологически обекти - 48 броя върхове на стрели от желязо и два броя върхове на копие от желязо.

Атанас Бобоков излиза от ареста срещу 2 млн. лв. гаранция

Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура.
На 9 ноември, Пл. Б. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК от следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура-Русе. Взета му е мярка за неотклонение „Подписка“.

Прокуратура


По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението й е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности.

На 10 ноември, Пл. Б. е бил редовно призован да се яви на 23 ноември за предявяване на обвинение. По негова молба и тъй като защитникът му е бил поставен под карантина, предявяването е било отложено за 30 ноември. 

7756 т опасен отпадък "изскочи" от разследването срещу Бобокови (СНИМКИ/ВИДЕО)

Действията по разследването продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Русе. За престъплението, за което Пл.Б. е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото на виновния и лишаване от права.

Според закона, предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.