/ ThinkStock/Getty Images
Спецпрокуратурата взе мярка за неотклонение "парична гаранция" на бизнесмена Пламен Бобоков в размер на 1 млн. лв. и на президентския съветник Пламен Узунов в размер на 20 хил. лв. Наложена им е забрана да напускат страната, съобщиха от прокуратурата.

Обвиниха Узунов и Бобоков, заведоха Милушев във военната прокуратура

Двамата имат повдигнато обвинение за участие в престъпен сговор с цел осъществяване на търговия с влияние и длъжностни престъпления в периода от началото на януари 2019 г. до настоящия момент. Както и обвинение в извършване на престъпление по служба в съучастие, в периода от май до август 2019 г. По второто обвинение, според прокуратурата, Бобоков е подбудил над 21 пъти Узунов да наруши служебните си задължения, регламентирани в правилата за работа на администрацията на президента на България и длъжностната характеристика за заеманата от него длъжност, с цел да набави за Бобоков облага.

„От това са настъпили вредни последици изразяващи се в разгласяване на информация, станала известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на президентската институция, сред гражданите на България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба "Военна информация", посочват от прокуратурата.

Пламен Узунов и Пламен Бобоков бяха арестувани вчера след акция на прокуратурата по претърсване и изземване в сградата на администрацията на президента.

Освободиха президентския съветник Илия Милушев срещу парична гаранция от 20 хил. лв.

Настоящото досъдебното производство е образувано по отделени материали от делото за незаконния внос на боклук, по което за участие в организирана престъпна група са обвинени братя Бобокови и бившия зам. -министър на екологията и водите Красимир Живков.