Идеята е тръгнала от групи в социалната мрежа
Русенци засаждат коледна гора, съобщава NOVA. Идеята тръгнала от групи в социалната мрежа. След обсъждане хората решили, че е по-добре да се купуват живи елхи за празниците, които след това да засаждат. А общината ще се включи като предостави избор на терени за залесяване.

Русенци посрещат 2020 г. с концерт на "Deep Zone Project"

„Просто си помислих, че всеки ще иска да си вкара в дома естествена елхичка, да му мирише на зелено, на свежо, на Коледа, на зима и след това тези елхички просто трябва да се изхвърлят и затова предложих да купим зелени елхички в саксии”, разказа инициаторът Галичка Николова.

Оказало се, че много хора искат не само да продължат живота на коледните дръвчета, но и да възпитават децата си в любов към природата. Ния има син на 4 години и иска той да вижда как расте дървото,което заедно са засадили. Дори могат да му сложат табелка с име.

"Коледна гора" - съвместна инициатива на Общината и русенци

За него ще е невероятно преживяване това засаждане на живо дръвче. И от там нататък просто да види как една приемственост може да се получи”, разказа тя.

И след като инициативата срещнала голям брой поддръжници, дошъл ред на въпроса къде ще бъдат засаждани дръвчетата. Русенци потърсили за съдействие общината, а от там веднага посочили подходящи места. Направили и интерактивна карта.

„Ако инициативата бъде по-голяма и се включат повече хора, ние сме готови да дадем още терени, готови сме да помогнем с маркирането на дръвчетата”, каза Василена Николова от отдел „Екология” Община Русе.

Грейна коледната елха в центъра на Русе (СНИМКИ)

Дни, след като се разчу за идеята за коледната гора, в Русе потръгна и търговията със живи елхи.
Засаждането на елхите трябва да става при положителни температури, съветват специалисти. Затова след като отминат празниците, за дръвчетата трябва да се полагат определени грижи.

„Не трябва да се изкарва навън на терасата, защото то ще измръзне,няма как да се климатизира”, обясни Николова. Русенци обмислят залесяването да стане традиция и тя да се продължи и през пролетните празници със засаждане и на широколистни дървета.
nova.bg