Русе – домакин на мащабен международен фестивал за културен обмен и неформално образование
Русе – домакин на мащабен международен фестивал за културен обмен и неформално образование / Дарик Русе

Град Русе е домакин на десетото юбилейно издание на Международния MitOst фестивал за пръв път в България. Мащабната проява ще се проведе от 3 до 7 октомври 2012 г. с участието на 250 гости от над 15 страни. Те са част от мрежата от 1300 членове на сдружението за културен и езиков обмен с Източна Европа MitOst, със седалище в Берлин.
Досега фестивалът е бил гост в девет европейски града - Печ (Унгария), Вилнюс (Литва), Вроцлав (Полша), Тимишуара (Румъния), Гьорлиц (Германия), Ушгород (Украйна), Гданск (Полша), Перм (Русия), Ческе Будейовице (Чехия).

Русе бе избран да се нареди до тези градове на конкурентен принцип в съревнование с други европейски градове, като неговата кандидатура бе предпочетена заради богатото ни наследство на граничен мултикултурен град и отличното партньорство на сдружение MitOst с Международно дружество „Елиас Канети“, коeто е домакин на фестивала.

Като част от програмата на фестивала русенци ще имат възможност да видят иновативния пърформанс на немски и руски артисти, вдъхновен от руската класика „Майстора и Маргарита“, да се срещнат с австрийския автор на пиесата „По света“ Филип Вайс, да се запознаят с трудната съдба на една българка в Австрия чрез документалния филм „Наташа“, да проследят дискусии за гражданското общество в Русия и отношенията между България и Румъния. Освен това множество ателиета и оригинални събития от съпътстващата културна програма ще донесат космополитния, граждански ангажиран дух на MitOst в Русе.

Тазгодишното издание на фестивала се провежда под патронажа на кмета на Община Русе Пламен Стоилов, както и под патронажа на посланика на Федерална Република Германия Мартин Хьопфнер.